Psycholoog Antwerpen

Angstklachten en -therapie bij Psycholoog Antwerpen

Je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd, diezelfde angst is je anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, je hebt zelfs angst voor jezelf-zonder-angst.

Allerhande angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat, en ook heel veel dingen die niet bestaan, zijn mensen die er bang voor kunnen zijn. Dat levert soms moeilijke woorden op als selenofobie (angst voor de maan), ablutofobie (de angst om te douchen of in bad te gaan) of sesquipedalofobie (de angst voor lange woorden). Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe echt, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstgroepen

Er zijn grofweg drie angstgroepen: de eerstgenoemde is gericht; dat wil zeggen, je bent bang voor iets. Bij de tweede kent je angst geen echte richting. Je bent bang, bezorgd, je piekert. En de derde is eigenlijk een variatie op eerder genoemden, aan de angst zijn dwangmatige handelingen of gedachten gekoppeld. Soms gaan angstklachten gepaard met paniekaanvallen.

Waarschijnlijk weet je wel dat jouw angst niet reëel is - maar dat helpt je niks, je bent bang - punt. Je hebt geen idee hoe je van je angst af kunt komen.

Stapje voor stapje gaat het beter

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Één van de meest voorkomend is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie; dat wil zeggen de behandeling van je gedachten (cognities) & je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken én waar je wilt te veranderen. Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant, als iets dat je houvast geeft in je leven; en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Heb je vragen over jouw angst?

Stel dan gratis en anoniem je angstvraag op het forum over angst en fobie aan een ervaren psycholoog.

Contact

 

Direct hulp nodig?

Maak een afspraak >

Over mij

Psycholoog Antwerpen - Tara van de Craen

Ik werk vanuit jouw talenten en vaardigheden. De behandeling pas ik aan op jouw persoonlijkheid.
Meer over mij

Vragen over angst?

forum over angstaanvallen
klik op het plaatje

Raadpleeg onze psychologen in het gratis forum over angst en fobie.

In dit forum kan je anoniem en gratis je vragen stellen aan ervaringsdeskundige psychologen, waaronder ik zelf.